Evelien van Lens Producties heeft weinig introductie nodig… Hoe je deze zomer lekker in Nederland kan vertoeven én je niet hoeft te vervelen, vertelt ze in deze blog! Trix is al begonnen aan haar eerste creatie… Want zoals jullie eerder lazen in onze creatief in quarantaine blog is Trix (en Kelvin soms) gek op creatieve dingen.

Haken, breien en borduren… Het zijn van die hobby’s met toch nog steeds een beetje een stoffig imago. Onterecht wat mij betreft en dus laat ik (Evelien van @lensproducties) in deze gastblog zien hoe je met een canvas, naald en draad een leuk avontuurlijk kunstwerk voor thuis kunt maken. Ready for take off? Letsgoooo!

Wat ga je maken?

Mijn huis hangt vol met zelfgemaakte kunst. Knutselen is leuk en prutsen is écht het meest ondergewaardeerde onderdeel van creativiteit. Ik heb mijn creativiTIJD nodig om te kunnen ontspannen en vind niks fijner dan iets met mijn eigen handen creëren. Deze DIY is perfect voor mensen die nog nooit iets met naald en draad gedaan hebben, maar ook voor de borduurkunstenaar. Je kunt het namelijk zo simpel of zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Inspiratie opdoen

Ik heb ooit de plattegrond van Italië geborduurd, dat kostte me twee middagen maar ik vond het wel een originele variatie op de kraskaarten die momenteel bij iedere wanderluster aan de muur hangen. Het idee is simpel: teken/zoek een vorm die je wilt borduren, teken die op je canvas en dan kun je borduren.

Avontuurlijk thuisblijven, gastblog door Lens Producties

Wat heb je nodig?

  • Een idee
  • Een canvas doek (ik haal ze gewoon bij de Action)
  • Een potlood + gum
  • Katoen in je lievelingskleuren (bij sostrene grene hebben ze altijd enorm veel keus voor weinig geld)
  • Een naald met een scherpe punt
  • Een schaartje
  • Een middagje tijd

Borduren maar!

Als je eenmaal hebt bedacht wat je wilt borduren, is het verstandig om die vorm even met potlood dun te tekenen op je canvas doek. Zeker ingewikkelde vormen als een plattegrond of letters zijn gewoon tien keer makkelijker wanneer je ze even uittekent. Doe dit dun, zodat je de strepen niet ziet wanneer je er overheen geborduurd hebt. Vervolgens knip je ongeveer 40 cm draad af, steekt je dat door je naald en dan kun je aan de slag. 

De beste techniek is een knoop aan het einde van de draad maken en dan van onder af door je canvas steken. Dan de draad helemaal tot aan de knoop omhoog trekken. Vervolgens ga je een klein stukje, ongeveer een halve cm, verderop de naald van boven naar beneden door het canvas heen prikken. En vanaf hier ga je achteruit werken. Steek de naald een halve cm verder in je patroon van onder naar boven en ga achteruit in het vorige gat terug naar beneden. Voor wie visueel ingesteld is, check ook even dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=0uJ1rmzojk4 

Avontuurlijk thuisblijven, gastblog door Lens Producties

Op die manier borduur je het hele patroon. Is de draad op? Geen probleem, steek je naald naar de onderkant en leg er een goeie knoop in. Knip vervolgens een nieuw stukje draad en begin weer op dezelfde manier. Van onder naar boven doorsteken, knoop maken aan het einde van de draad en na je eerste steek achteruit verder werken. 

Tip van Flip

Het is niet ingewikkeld, maar voor het mooiste resultaat zijn een aantal dingen belangrijk:

  • Doe het rustig! Het canvas is niet gemaakt voor borduren dus als je een gat prikt dan is dat gat voor eeuwig. 
  • Maak je steken regelmatig! Een halve mm is het beste en in super bochtige stukken wordt dat misschien nog iets kleinere steekjes. Maar onthoud dat je niet de mm naast je vorige gat kunt prikken, dan krijg je 1 groot gat namelijk (been there done that)
  • Prik niet in je vinger! 😉

Tot zo ver deze gastblog van mij, ik ben super benieuwd naar alle creaties! Vergeet mij vooral ook niet te taggen (@lensproducties) wanneer je een kunstwerk gemaakt hebt. 

Avontuurlijk thuisblijven, gastblog door Lens Producties

Ontvang gratis ons E-Book: “Uniek op vakantie in Nederland”

Vol inspiratie om op nederlandse bodem erop uit te gaan.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en onvang het E-Book als download.

KenTravel 23 april 2020 ©

Algemene voorwaarden en privacy