Paulien van Outdoor Inspiratie ken ik (Trix) al een hele tijd inmiddels en vorig jaar maakte zij ook alle leuke foto’s van ons voor website en social media (via haar andere onderneming Peaks & Pines Photography).

Paulien deelt haar passie voor avontuur en is, net als wij, gek op erop uit gaan en kamperen. Zij vertelt jullie vandaag meer over mooie overnachtingsmogelijkheden in de natuur.

Kamperen bij de boswachter

Altijd al eens in het bos wakker willen worden? Zet je tent op in het werkgebied van een Staatsbosbeheer boswachter. Staatsbosbeheer heeft door heel Nederland speciale natuurkampeerterreinen aangelegd. Zo kun je op een veldje kamperen in het bos, waarbij je wel de luxe hebt van een warme douche en toilet. Op vrijwel elk terrein is ook een vuurplaats aanwezig, waar je ’s avonds gezellig met andere kampeerders contact kunt maken rond een kampvuur. Mijn persoonlijke favoriet is natuurkampeerterrein Lheederzand, aan het Dwingelderveld en camping Zanderdennen aan het Kootwijkerzand.

Kamperen bij de Groene Koepel

De Groene Koepel is een organisatie in Nederland waarbij campings op natuurlijke locaties zich aan kunnen melden. Voor verblijf op een aantal van deze campings, zoals op de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer, is dit lidmaatschap verplicht. Campings die aangesloten zijn bij de Groene Koepel moeten zich aan een aantal regels houden om als ‘natuurkampeerterrein’ te gelden. Zo moeten er voor elke kampeerder genoeg ruimte tot zijn buren zijn, mogen er geen wegen dicht langs de camping lopen en moet de kampeereigenaar ernaar streven om tot 19:00 uur altijd een plekje vrij te hebben voor kampeerders die lopend of fietsend aankomen. Een groot voordeel voor iedereen die een (mini)trektocht maakt.

Kamperen bij de boer

Wie liever buiten het bos zijn tent opzet, kan terecht bij een SVR-camping.Dit zijn kleine campings met basis voorzieningen, vaak op het terrein van een boer.  Voor 10 euro per jaar ben je donateur en kun je tegen voordelige tarieven op campings door heel Nederland terecht. Neem wel even oordopjes mee voor de zekerheid, de koeien houden geen rekening met jouw slaapritme.

Liever iets meer luxe in de natuur?

Doe jij op je vakantie liever niet zonder WiFi, wasmachine en overdekte gezamelijke ruimte? Onder andere de ANWB en CharmeCampings bieden luxere kampeerplekken op groen campings aan.

Paalkamperen in Nederland

Voor wie echt back-to-basics wil kamperen in Nederland, zijn er paalkampeerplaatsen. Paalkamperen is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: kamperen rondom een paal. Deze paal is daar neergezet om aan te geven dat je in een straal van een vast aantal meters rondom die paal je tent op mag zetten. Vaak geldt er een maximum voor het aantal toegestane tenten op zo’n plek. De overnachting kost niets, maar je krijgt dan ook echt geen enkele vorm van luxe.

Op sommige plekken is een waterpomp aanwezig, op andere echt alleen een paal. Dat betekent dat je je behoeften in de natuur moet doen. Op deze website vind je een overzicht van de coördinaten van paalkampeerplaatsen in Nederland. De paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer zijn op het moment van schrijven gesloten omdat er teveel overlast plaatsvond. De meeste plekken zijn alleen te voet bereikbaar, wat bijdraagt aan het gevoel van ‘wildkamperen’.

Een trektocht maken langs meerdere kampeerterreinen?

Zoals je ziet zijn er genoeg natuurlijke plekken waar je terecht kunt. Veel van deze terreinen liggen op minder dan een dag loopafstand van elkaar, wat ze heel geschikt maakt voor wie te voet een trektocht maakt. Zo zou je bijvoorbeeld met je tent in je rugzak van camping de Groene Hen in Uffelte, naar camping Lheederzand en de volgende dag naar de camping in Oude Willem kunnen lopen.

Om het rondje compleet te maken, kun je de laatste dag van Oude Willem teruglopen naar Uffelte. Zo loop je elke dag zo’n 10-20 kilometer door de natuur, met alles wat je nodig hebt op je rug.

Wil je weten hoe je zo’n trektocht aanpakt? Paulien heeft voor jou een gratis paklijst en daarnaast een heel boek geschreven: ‘De complete gids voor je eerste trektocht’.

Ga jij binnenkort op avontuur? Laat het ons weten! 🙂

Outdoor Inspiratie natuurkamperen

Ontvang gratis ons E-Book: “Uniek op vakantie in Nederland”

Vol inspiratie om op nederlandse bodem erop uit te gaan.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en onvang het E-Book als download.

KenTravel 23 april 2020 ©

Algemene voorwaarden en privacy