Marleen is hondenfotograaf onder de naam Marleen Verheul Fotografie én heeft zelf heel veel hondenkennis. Met haar eigen viervoeters gaat ze regelmatig op vakantie en ze vertelt jullie daar graag meer over…

Wat er leuker dan op vakantie gaan?

Precies! Op vakantie gaan mét je hond!

Zelf probeer ik toch wel 2x per jaar de bergen op te zoeken met mijn viervoeter(s).

Als je met je hond op vakantie wilt zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Geef je hond op tijd de rabiës enting. Deze moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. En voor sommige landen is een titer bepaling nodig om de hond het land in te krijgen. Dit is na te lezen op licg.nl.
 • De hond moet gechipt zijn, en een Europees paspoort hebben.
 • De manier waarop je je hond mag of moet vervoeren verschilt ook per land. Ook deze regels zijn na te lezen op eerdergenoemde website.
 • Voer je (vers) vlees, kun je ervoor kiezen om een paar dagen voor vertrek vast over te gaan op (geperste) brokken of houdbaar vlees. Heb je op je vakantiebestemming de luxe van een vriezer kan je natuurlijk gewoon je vlees meenemen.

Mijn vakantiebestemming is meestal Oostenrijk. Ik reis dan alleen of met vrienden daarheen en boek daar dan mijn vakantie bij een organisatie (DogWalkTrail) gespecialiseerd in vakanties voor mensen met honden.

Dit geeft mij een extra vakantiegevoel omdat je hond meer dan welkom is, en je de bergen in gaat met gidsen zodat je zelf niet hoeft te bedenken hoe je moet gaan lopen en of je nog voor het donker weer thuis gaat komen 😉

Ook zijn er nog vrije dagen en als je een dag niet mee wilt met het programma van die week is dat natuurlijk ook geen probleem.

Waarom ik zo graag naar Oostenrijk ga is ook omdat ik het een heel fotogeniek land vind. Het heeft zo veel verschillende karakters, denk aan mooie bossen met watervallen en beekjes, prachtige meren, de alpenweides, maar ook als je hogerop gaat een waar maanlandschap. (Zelf ben ik hondenfotograaf dus ik kan me dan helemaal verliezen in het fotograferen van de honden en de prachtige landschappen.)

En voor kaiserschmarrn kan je me in de nacht wakker maken 😉

Ook vind ik het hond vriendelijk land. In restaurants mag je eigenlijk altijd de hond wel meenemen, en in veel huisjes/hotels zijn ze ook welkom.

Wat is handig om mee te nemen tijdens de wandeling:

 • Ga je in de winter, dan is poten wax geen overbodige luxe. Dit doe je op de poten van de hond om te voorkomen dat ze klonten onder de poten krijgen, en beschermt de voetzolen tegen de koude sneeuw. Ook heb ik altijd Pawz hondenschoenen bij me. Deze kun je bij de hond omdoen als ze bijvoorbeeld een voetzooltje wat versleten hebben op de rotsen. De eerste paar stappen zijn wat raar maar daarna lopen ze weer als voorheen.
 • Poepzakjes, je wilt natuurlijk vaker welkom zijn op je vakantieadres, dus ruim alle poep netjes op.
 • Sommige rassen hebben het eerder koud dan andere rassen. Ik heb zelf 2 Jack Russells en een IJslandse hond. De Jack Russells krijgen in de winter een jasje aan, bij erge kou met een bodywarmer onder het tuig. Zo kunnen ze toch lekker mee op wandeling en krijgen ze het niet koud.
 • Zelf vind ik het erg fijn om met een heupgordel te wandelen zodat je je handen nog vrij hebt om eventueel je wandelstokken vast te houden. Ook gebruik ik speciale 3punts tuigen voor de honden. Dit zijn tuigen waaruit de hond niet kan ontsnappen, en als ze een misstap maken op een smalle berg rand blijven ze netjes in het tuig hangen i.p.v. dat ze eruit glijden. Ook kan je ze met die tuigen makkelijk over bijvoorbeeld een hekje tillen als ze er zelf niet overheen kunnen komen.
 • Het is belangrijk dat je genoeg water voor jezelf en de hond bij je hebt, en eventueel wat te eten (voor jezelf). De hond geef je liever 1,5 uur voor de wandeling en 1,5 uur na de wandeling geen eten om een maagkanteling te voorkomen (dit komt meer voor bij grotere hondenrassen).
 • Trek fijne wandelkleding en goede wandelschoenen aan. Natuurlijk kun je ook gewoon in een spijkerbroek de bergen in, maar wandelbroeken zijn veel eerder droog en je beweegt er vrijer in.
 • Neem in de bergen altijd je regenpak mee! Het weer in de bergen is moeilijk te voorspellen en met een regenpak is kans op onderkoeling veel kleiner.
 • Ga je zonder gids op pad? Zorg dan dat je een goede bewegwijzering volgt, wandel een route op een wandelapp, of neem een kompas mee (als je die kan lezen ;-)).

Afgelopen zomer ben ik naar het Gross Glockner gebied in Oostenrijk geweest. Dat is een gebied waar de honden niet los mogen omdat het een nationaal park is. Houd je altijd aan deze regels, ze zijn er niet voor niets!

Sommige mensen vinden het zielig als de hond een week niet los kan lopen, maar de hond doet zoveel nieuwe indrukken op, zowel qua zicht maar zeker ook met zijn neus. Dat ze ook na aangelijnde wandelingen heel erg moe zijn.

Tot slot wil ik jullie heel veel vakantieplezier toewensen met jullie hond(en)!

Gastblog van Marleen Verheul: op vakantie met je hond

Ontvang gratis ons E-Book: “Uniek op vakantie in Nederland”

Vol inspiratie om op nederlandse bodem erop uit te gaan.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en onvang het E-Book als download.

KenTravel 23 april 2020 ©

Algemene voorwaarden en privacy