Zakynthos KenTravel

Of je nu houd van actieve vakanties, lekker luieren of alles wat daar tussenin ligt; Zakynthos heeft het. Dit Griekse eiland van ongeveer 40 kilometer lang heeft een prachtige natuur, mogelijkheden voor avontuur & (water)sport én genoeg strand om te relaxen.

❊❊❊

Het ultieme vakantiegevoel is, als je het mij vraagt, een vakantie waarin ik actieve dingen doe, bezienswaardigheden & cultuur ga bekijken en een aantal dagen lekker niks hoef; aan het zwembad/strand.

Tijdens onze 12-daagse vakantie huurden wij 4 dagen een auto en boekten we verschillende excursies. Ideaal om deze buiten je autohuur-dagen om te boeken, je wordt namelijk per touringcar bij je verblijf opgehaald voor de excursies! Ik zit te popelen om met jullie mijn hoogtepunten te delen, laat me vooral even weten of ik je enthousiast heb kunnen maken over deze vakantiebestemming 🙂 .

Bloemen & olijfbomen

Om te beginnen heeft Zakynthos prachtige bloemen. Je vindt ze overal en op de gekste plekken, super leuk om gewoon eens een keertje op te letten als je aan het roadtrippen bent of in de stad loopt. Daarnaast bezit Zakynthos ruim 2 miljoen olijfbomen, er zijn dan ook veel boomgaarden te vinden. Het hoofdinkomen van de bewoners van Zakynthos komt, naast toerisme dat duidelijk op plek één staat, voort uit olijfolie en andere producten van olijven. Er zijn een heel aantal olijfoliefabrieken op het eiland te vinden. Deze zijn vaak erg kleinschalig en daarom leuk om eens te bezichtigen. Een rondleiding is daardoor niet lang (dus je bent er ook geen dag aan kwijt), maar erg informatief en de olijfolie is zelfs zo verpakt dat het vliegtuig-bestendig is!

Xigia Beach

Een heel klein strandje, lichtblauw water en omgeven door twee kliffen. Klinkt als een droomstrandje, toch? En als kers op de taart is Xigia Beach een natuurlijke spa. En dat ruik je als je in de buurt komt: zwavel. Omdat wij buiten het hoogseizoen op vakantie waren, was het hier nog niet zo druk. Maar in het hoogseizoen zal het op dit kleine strandje een stuk drukker zijn. Wees daarom op tijd als je hier een dagje aan het strand wil liggen (in dat geval moet je wel bestand zijn tegen de zwavellucht).

Naast een prachtig strandje was Xigia Beach tijdens onze vakantie het decor van de fotoshoot die ik daar deed met zonsopkomst. Wil je hier meer over lezen en/of de resultaten van de shoot zien? Klik dan hier!

❊❊❊

Zakynthos fotocollage KenTravel
Uitzicht Bochali, oudste kerkje Zakynthos-stad & ruïnes Bochali

Zakynthos-stad

Van de veerboten naar het vaste land, tot de kleine winkelstraatjes en kerkjes. Zakynthos stad is erg leuk om te zijn. Je vind er leuke winkels en restaurantjes, een aantal kleine kerkjes en de grootste kerk: Agios Dionisios. In 1953 vond er een zware aardbeving plaats op het eiland, waardoor vele gebouwen verwoest zijn. Agios Dionisios is daarom ook nog niet zo’n oude kerk, maar wel belangrijk voor Zakynthos omdat de beschermheilige “Dionysios” hier ligt en deze jaarlijks herdacht wordt. Let op dat je in deze kerk je knieën en schouders bedekt moet hebben en dat je geen foto’s met flits mag maken. Een van de weinige kerkjes die de zware aardbeving wel overleefd heeft, staat ook in Zakynthos. Je vind dit kerkje aan het Solomos plein.

Bochali

Als je in Zakynthos-stad geweest bent, dan moet je zeker ook even naar het plaatsje Bochali rijden. Dit kleine plaatsje ligt vlak boven Zakynthos-stad en bied een prachtig uitzicht over de stad, de bergen en het water. Ook vind je er een klein, karakteristiek kerkje en kun je de overblijfselen van het Venitiaanse Kasteel bezoeken. Ook hier heeft de aardbeving helaas veel van verwoest, maar je kunt in dit gebied prachtig wandelen en de ruïnes bekijken.

❊❊❊

Zakynthos fotocollage KenTravel
Scheepswrak, Navagio Beach

Scheepswrak

Een van de excursies die wij hebben gedaan was er een naar Navagio Beach, waar je het beroemde scheepswrak kunt bewonderen. Tussen hoge kliffen vind je een klein strandje met het wrak. Toen wij er waren (mei 2019) mocht je het strand niet op vanwege afbrokkeling van de klif, wat resulteerde in mooie foto’s omdat er niemand op het strand liep. Het nadeel was natuurlijk wel dat je het scheepswrak niet van dichtbij kon bewonderen. Vlak voordat ik aan deze blog begon las ik dat het strand inmiddels wel weer geopend is!

Klooster

In Anafonitria vind je een klooster uit de 14e eeuw. De beschermheilige van het eiland heeft hier lange tijd gewoond, waardoor dit een erg bijzonder klooster is. Ook dit klooster is aangetast door de zware aardbeving. De klokkentoren is daarna verstevigd om deze te behouden waardoor er nu kleine buisjes uit de toren steken. Het is een bijzonder en mooi binnenhofje om eens rond te lopen en het kerkje dat middenin staat wordt iedere zondag nog steeds gebruikt voor een kerkdienst.

❊❊❊

Schildpaddeneiland

De woorden schildpadden en Zakynthos… gaan samen door één deur. De Caretta Caretta schildpadden komen tijdens het broedseizoen hun eieren leggen op de zuidelijke stranden van het eiland. Deze prachtige dieren kun je aan de oppervlakte spotten, via een excursie of door zelf een bootje te huren. Wij kozen voor een excursie omdat we extra informatie over de schildpadden wilden weten, het varen naar de Keri Caves en de zwemstops die bij deze excursie inbegrepen waren. Op de boot van onze excursie was vrijwilligersorganisatie Archelon aanwezig om ons te informeren over de schildpadden. Zij zijn dag en nacht op zoek naar nieuwe nesten van de schilpadden, om ze te af te kunnen bakenen voor het toerisme.

Het zuidelijkste puntje van het eiland

Onderin het eiland vind je mooie stranden en natuur: Dafni Beach, Banana Beach, St. Nicholas Beach en Gerakas Beach. Dafni Beach en Gerakas Beach zijn beschermde stranden voor de schildpadden, voor watersport e.d. moet je dus bij Banana Beach of St. Nicholas Beach zijn. Ook vind je hier het Turtle Rescue Centre.

❊❊❊

Zakynthos fotocollage KenTravel
Klooster in Anafonitria, Maratonisi (schilpaddeneiland), St. Nicholas Beach, Caretta Caretta schildpad & uitzicht Keri

Griekse molens

Een Grieks eiland bezoeken zonder een typisch Grieks molentje gezien te hebben.. Het komt niet in mijn woordenboek voor. Ik ben altijd gefascineerd door molens en vuurtorens, en laat dit nou net op 100 meter afstand van elkaar liggen. Je vind de molens van de foto bij Skinari, op het noordelijkste puntje van het eiland. Vanuit daar heb je ook mooi zicht op het buureiland Kefalonia en kun je een klein vuurtorentje bezichtigen. Helaas voor mij was de tweede vuurtoren van het eiland (in het zuiden bij Keri) nog gesloten, maar de vuurtoren in het noorden is gewoon te bezoeken.

Blue caves

De Blue Caves staan bovenaan iedere lijst van bezienswaardigheden van Zakynthos, en terecht. Bij mij staan de Blue Caves niet onderaan omdat ik ze het minst indrukwekkend vond, zeker niet. Ik wil in mijn blog alleen juist de nadruk leggen op bezienswaardigheden die niet overal al benoemd zijn, daarbij heb ik ook geen nummering in mijn blog – alle bezienswaardigheden zijn wat mij betreft de moeite waard!

Per boot bezochten wij de Blue Caves, met een groep van ongeveer 30 mensen. We vertrokken vanuit Agios Nikolaos, een klein havenplaatsje met wat leuke restaurantjes. Na een boottocht langs allerlei bijzondere gebergtes kwamen we aan bij de eerste paar grotten. Een prachtig natuurverschijnsel en die blauwe zee (goh, waar zou de naam toch vandaan komen haha) maakt het helemaal af! Een eigen bootje huren kan natuurlijk ook, dan kun je er zelf naartoe varen en op je eigen tempo de grotten bekijken (en misschien wel fotograferen). Als je de Griekse molens van plan bent te gaan bezoeken, kun je hier ook een trap omlaag lopen. Daar kom je bij een zwemplek die middenin het Blue Caves gebied ligt: lekker dobberen dus!

Nu hoop ik je natuurlijk overgehaald te hebben om deze prachtlocatie te bezoeken… Laat me vooral even weten of Zakynthos op je reis-bucketlist is gekomen!

❊❊❊

Zakynthos fotocollage KenTravel
Blue Caves, Griekse molens & uitzicht blue caves vanaf Griekse molens

Spreken mijn foto’s je aan en wil je een blijvende herinnering aan Zakynthos? Bestel een van mijn foto’s voor aan de muur door hier te klikken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang gratis ons E-Book: “Uniek op vakantie in Nederland”

Vol inspiratie om op nederlandse bodem erop uit te gaan.

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief en onvang het E-Book als download.

KenTravel 23 april 2020 ©

Algemene voorwaarden en privacy